Att fler och fler husägare har börjat göra mer aktiva val gällande driften av sina hus är glädjande. Ser man till exempelvis kostnaden för energi och uppvärmning så betalar många för mycket pengar i förhållande till vad de får. Här kan man definitivt göra en stor investering i att se över sina möjligheter och byta till en annan energikälla. En av de som är mest lönsamma i detta handlar om bergvärme. Bergvärme innebär - förenklat - att man utvinner solenergi som lagrats i berggrunden och använder denna för att värma upp huset.
“ Bergvärme kan sänka den årliga kostnaden för uppvärmning och energi med upp till 80%. Det krävs dock att man har rätt förutsättningar. Annars blir det dyrt i längden “
Genom detta kan man som husägare spara upp till 80% i rena energikostnader. Ser man till detta så kan man också ställa frågan om varför alla inte har bergvärme installerad? Jo, för att det inte är alla som har rätt förutsättningar och att bergvärme - i dessa lägen - blir allt annat än lönsamt.
Dessutom så kostar bergvärme väldigt mycket pengar - man får räkna med att summan kan sluta på runt 100.000 kronor - och att det tar ungefär tio år innan den kostnaden betalat av sig. Detta som ytterligare ett skäl till varför många väljer bort bergvärme. De geografiska förutsättningarna dock - dessa ska vi titta närmare på här och enklast blir om vi radar upp några punkter som vi tycker är viktiga och relevanta.
Det här påverkar om bergvärme i Stockholm är ett bra val
Här kommer några avgörande punkter som du kan använda dig då det kommer till bergvärme och huruvida denna energikälla passar dig. Kom dock ihåg att göra en riktig geoteknisk undersökning för att få svart på vitt. Det är området du bor i som avgör; har du ett hus i Stockholm så kan detta vara perfekt för bergvärme - ett hus i annan del i stockholm kan fungera betydligt sämre.
- Berggrunden avgör. Vissa bergarter leder värme bättre än andra. De som leder värme sämre är dock inte nödvändigtvis sämre - däremot så krävs det att man borrar djupare, något som kostar mer pengar.
- Skåne, Öland och Gotland: har sämre förutsättningar då dessa landskap vilar på sedimentära bergarter. Där brukar bergvärme vara mer ovanligt än i resten av Sverige som vilar på urberg. Stockholm - där flest bor - har generellt sett bra förutsättningar för bergvärme.
- Djupet avgör priset. Ju djupare man borrar, desto dyrare blir det. Tvingas man borra alltför djupt så blir det, helt enkelt, inte lönsamt. Här kan exempelvis din grannes hus i Stockholm vara perfekt för bergvärme - men där ditt hus har sämre förutsättningar. Lokala variationer förekommer definitivt.
- Din granne påverkar också. Ett borrhål får inte ligga närmare än tjugo meter från ett annat. Ligger det närmare så kan dessa stjäla energi från varandra. Kolla alltid upp huruvida dina grannar i Stockholm har bergvärme innan.
- Tillstånd krävs. Bor du i ett vattenskyddsområde så kan det bli svårt att få tillstånd för bergvärme. Dessutom så ser olika kommuner lite olika på bergvärme och vissa ger tillstånd direkt medan andra ställer sig mer skeptiska.
Andra inlägg
- Snickare i Stockholm – kompetenta hantverkare i din stad
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt