Att hyra snarare än äga sin bostad påverkar definitivt valmöjligheterna man har för att förändra och renovera. Detta gäller inte bara vad man får- och inte får göra; likväl så påverkas även andra saker. Som exempel på detta kan vi peka på det frikostiga avdrag som öppnat många plånböcker runt omkring i Sverige.
Rot-avdraget – det som ger dig en möjlighet att anlita en professionell hantverkare, dra av 30% av arbetskostnaden och där taket ligger på hela 50.000 kronor årligen – får du exempelvis inte använda vid en hyreslägenhet. Det påverkar såklart renoveringslusten för många; likaså påverkar även det faktum att man mycket väl kan renovera för någon annan. Kort och gott; hyr man en lägenhet och har planer på att i framtiden köpa en bostad – lägenhet eller villa – så är det lätt att man blir blasé och inte bryr sig om hur det egentligen ser ut; man ska ändå flytta och varför ska man så göra snyggt för någon annan?
Vidare så får man inte renovera på samma sätt heller, det krävs godkännande från styrelsen, det finns regler att rätta sig efter och det finns, som sagt, mindre frihet att välja. Därmed inte sagt – som många verkar tro – att en renovering är omöjlig att genomföra i en hyreslägenhet. Så är inte fallet; det finns vissa saker som du får göra och för enkelhetens skull så tänkte vi rada upp några av dessa här nedan:
- Måla och tapetsera. Du får både måla om och tapetsera utan godkännande från hyresvärden. Däremot så finns det en annan detalj i detta. Skulle du välja en tapet i en extremt udda – skrikig – nyans så kan det bli så att du får byta ut den då du flyttar. Likadant naturligtvis om du skulle måla. Och: jobbet ska vara fackmannamässigt utfört; ett dåligt målerijobb eller en undermålig tapetsering blir du också tvungen att göra om den dagen du ska flytta. Den kan således var en god idé att anlita en professionell målare.
- Kakla om. Du får kakla om i både kök och badrum. Detta är dock något som Hyresgästföreningen avråder då det finns risk för vattenskador och där ett undermåligt arbete kan komma att drabba både dig – levnadsmässigt och ekonomisk – och dina grannar. Ta hjälp av proffs om du ska kakla om, det är vårt råd.
- Golvet: du får inte riva ut ett befintligt golv. Däremot så får du lägga en matta på det; heltäckningsmatta börjar dessutom återigen komma tillbaka och bli modernt.
- Dörrar och luckor: får du byta ut – men inte slänga. De tillhör inte dig utan de tillhör hyresvärden.
- Byta kök, ändra planlösning (exempelvis öppna upp köket eller dylikt) och montera en köksfläkt till den befintliga ventilationen: får du inte göra. Däremot så kan du ansöka och få ett godkännande om dessa projekt så helt omöjligt är det inte.
Renovera bostadsrätt – större frihet
Skillnaden mellan att renovera en bostadsrätt och en hyreslägenhet är stor sett till vilken frihet man har. Dock: man ska inte tro att det bara är att köra igång varje projekt som man får lust med att göra. Riktigt så enkelt är det – tack och lov – inte. Nej, även för dig som bostadsrättsägare har vissa regler att förhålla dig til gällande renoveringar och vi tänkte rada upp några av dessa.
* Innan dess så ska vi dock poängtera att det kan skilja sig ganska markant mellan olika bostadsrättsföreningar och bäst är att läsa på innan. Det mesta står skrivet i stadgarna. Och: innan du sätter igång så bör du alltid meddela styrelsen om vad du planerar- sätt även upp en lapp i trapphuset om din renovering av allt att döma kommer att bli högljudd.
- Bärande väggar. Sådana ska du inte göra ingrepp i utan att först kollat med styrelsen och fått ett godkännande. Här krävs det dessutom ofta bygglov och ett uttalande från en byggnadsingenjör. Om detta kan vi säga följande: ha låga förväntningar. Bärande väggar och rivning av sådana brukar allt som oftast mötas med kalla handen från styrelsen. Vanliga väggar dock, det är en helt annan historia. Sådana får du ta bort efter att du sökt – och fått – ett godkännande från din BRF.
- Fönster: de är föreningens ansvar och i regel så brukar de vara de som ansvarar för eventuella byten. Hör dig för.
- Balkong: Samma sak här och gällande en befintlig balkong så får du inte måla om denna i någon färg – utåt – då man ofta vill ha ett enhetligt utseende på hela fastigheten.
- Element och radiatorer: Ska bytas av föreningen och inte av dig.
- Ventilation: den finns där för din skull och om du upplever något problem så är det styrelsen som avgör om hur man ska gå vidare. Invänta ett godkännande.