När ett hus byggs eller renoveras finns en anledning till att det bör göras av proffs. En av dem är att oinvigda inte vet vad en samverkansbalk har för syfte.
Det lilla huset Ann och Erik ärvt var ljuvligt men en aning för litet för deras framtidsplaner. Med tvillingar på gång behövdes utrymme till dem och eventuellt flera syskon. Därför kontaktade de en byggfirma för att få lite tips och råd om hur de kunde både bygga ut och öppna upp delar av huset.
De hade sina funderingar och berättade detta för hantverkaren som kom för att se på huset. Han förklarade att utbyggnaderna de önskade krävde bygglov. För att göra nedervåningen till en öppen planlösning, behövde han se ritningarna, då det krävdes bärande samverkansbalkar för att göra ändringen.
Ritning visar samverkansbalk
Ritningarna hade tagits fram och skickats till byggföretaget. Snabbt återkopplade de och berättade att det fanns en samverkansbalk där de ville öppna upp, så det skulle gå bra att göra. Men innan de satte igång skulle byggfirman ansöka om bygglov för att bygga tre rum till. En barnkammare, ett kontor och ett gästrum.
Byggnadsnämnden godkände det hela då det fanns en samverkansbalk. Dessutom låg huset långt från tomtgränsen. Redan under processen med byggloven hade byggföretaget skickat en offert där de kunde se alla kostnader. Rotavdraget på själva jobbet gjorde stor skillnad på priset. Nu var det bara för byggarbetarna att sätta igång så att allt stod klart när de nya familjemedlemmarna skulle anlända. Läs mer om fördelarna med samverkansbalk här: www.samverkansbalk.se
Andra inlägg
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt
- Vibrationsmätning för säkrare byggen