Det råder skriande brist på plåtslagare i Stockholm och övriga landet. Enligt beräkningar gjorda av branschexperter saknas över 150 utbildade och kompetenta byggnadsplåtslagare bara i huvudstadsområdet.
Trots detta har antalet utbildningsplatser för plåtslagare minskat i Stockholm, vilket riskerar att förvärra kompetensbristen ytterligare. Plåtslagarbranschen gör nu vad man kan för att locka ungdomar till yrket. Och det är ett viktigt yrke, ur såväl säkerhetssynpunkt (taktäckning och snöröjning bland annat) som kulturhistoriska skäl (många kyrkor och andra kulturella byggnader behöver vårdas och renoveras).
Det är alltså ett framtidsyrke, som dessutom kan locka med en hög medellön, men det finns även klara nackdelar med plåtslageri. Inte minst att det är ett mycket riskfyllt yrke.
Vanligt med fall- och klämskador
Arbetsmiljöupplysningen tar upp plåtslagaryrket på sin hemsida och nämner att riskerna för fall- och klämskador är stora. På den fronten är taktäckningar och snöskottning på tak de farligaste uppgifterna.
Här är det alltid upp till arbetsgivaren att se till att säkerhetsrutinerna är adekvata – och att de följs till punkt och pricka - men dessvärre är det inte ovanligt att det slarvas med detta. Dels kan det vara en arbetsgivare som vill spara pengar, men det kan även röra sig om att plåtslagare blir nonchalanta och struntar i säkerheten. Det är oerhört viktigt att alla inblandade är medvetna om vilka risker som dessa arbetsuppgifter medför.
Det finns risker även med arbeter i plåtverkstaden. En plåtslagare måste kunna hantera flera olika tunga och farliga maskiner (en del av dessa kräver specialutbildningar). Det är helt enkelt en del av arbetet. Här är skyddutsrustning och noggranna arbetsrutiner nycklarna för att minska skaderisken. För det finns en mängd olika skador som kan uppstå i arbetet med dessa maskiner.
- Här är några exempel:
- Ögonskador
- Fingerskador
- Klämskador
- Bullerskador
Men det är inte bara de stora, tunga maskinerna som medför risker utan plåtslagare arbetar dessutom med olika typer av handverktyg och dessa orsakar ofta skador på händer och handleder. En anledning till detta är verktygen inte utvecklats i takt med plåten.
Materialet man arbetar med har blivit hårdare, men verktygen har inte anpassats till detta. Det är därför mycket viktigt att man inte fortsätter arbeta med trasiga eller bristfälliga verktyg. Plåtmaterialen i sig är dessutom vassa och kan orsaka skärskador och även ge upphov till allergier. Svetsning och lödning är andra riskfaktorer och dessutom är bullernivån i plåtverkstäder ofta mycket hög.
Sammanfattningsvis kan säga att det finns mycket att tänka på och att säkerhetsarbetet måste vara ett samarbeta mellan arbetsgivaren och de anställda (arbetsgivaren har dock alltid huvudansvaret för arbetsmiljön).
Fakta: Så blir man plåtslagare
Det finns flera olika sätt att utbilda sig till plåtslagare, eller byggnadsplåtslagare som den officiella yrkestiteln lyder:
Byggprogrammet på gymnasiet. En treårig utbildning där man väljer plåtslageri som inriktning i årskurs ett. När man gått klart utbildningen får man jobba som lärling i två år.
Saknas Byggnadsplåtslageriutbildning på skolan kan man lösa det genom praktik i företag och av branschen godkänd utbildare. Man behöver alltså inte flytta till en annan skola.
Man kan gå som lärling hos ett företag. Detta tar fyra år och det praktiska lärlingsarbetet kombineras med studier på branschskolan PVF Plåt & Vent Forum (ligger i Katrineholm).
Dessutom anordnar Arbetsförmedlingen en plåtslagar utbildning i samarbete med PVF. Den tar 40 veckor och måste kompletteras med 1,5-2,5 års lärlingsarbete.
Oavsett vilken utbildningsväg man väljer krävs att man klarar ett examensprov för att man ska få sitt yrkesbevis som plåtslagare. Läs mer om hur man plåtslagare på plåtslagarestockholm.nu
Andra inlägg
- Snickare i Stockholm – kompetenta hantverkare i din stad
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt