Bara för att man får renovera i sitt hus eller i sin bostadsrätt så innebär inte det att man ska göra det. Menas här, man måste alltid ta sin egen kunskap i beaktning och man måste vara ärlig mot sig själv kring vad man klarar av. Något som tyvärr inte är något som vissa är och där resultatet och följderna av det utförda jobbet kan bli rent katastrofala. Inte minst då det kommer till kostnaderna för att korrigera de misstag som begåtts.
Vi ska titta närmare på ett känsligt område där många bittert fått erfara att det kostat betydligt mer än vad det smakat; detta i form av en badrumsrenovering och i synnerhet i trähus. Här har man tidigare varit oense kring vilka regler som verkligen gällt. Två stycken olika branschorganisationer – BKR och GVK – har nämligen förespråkat två olika lösningar för hur man aka agera i ett våtrum.
Så är inte fallet längre – men svårigheterna kvarstår ändå till en viss del. Från dessa branschorganisationers sida så uppmanas du som konsument att följa antingen GVK`s Säkra Våtrum eller BKR`s motsvarighet vid namn – Byggkeramikrådet branschregler för våtrum – då du ska arbeta med en badrumsrenovering. Gör du det – ja, då kommer du också att förhindra att se en framtida vattenskada uppkomma i badrummet. I teorin. För, det finns all anledningen att läsa på både en- och två gånger innan man påbörjar ett projekt likt en badrumsrenovering.
Vi menar att det ändå är svårt; även om man följer någon av dessa givna regler så finns det svårigheter som kan ställa till det.Ett exempel: du kanske går till bygghandeln och ber dem att räkna på hur mycket tätskikt du ska sätta upp på väggen. Något som de för övrigt, mer än gärna, gör. Felet här? Ja, då det är när du är färdig och upptäcker att du har en massa tätskikt kvar och där du åker tillbaka för att lämna tillbaka detta hos samma bygghandel. Allt det tätskiktet skulle nämligen funnits på din vägg och inte varit kvar i burken.
Vart vill vi då komma med detta? ja, vad händer då en eventuell vattenskada uppmärksammas och där du är den som genomfört din badrumsrenovering? Ja, det är lite av en fråga för ditt försäkringsbolag. Vissa av dessa ställer sig skeptiska till att betala för skador som kommit då privatpersoner – utan professionell hjälp – själva utfört en renovering; i synnerhet då det gäller just våtrum.
Ett tips i detta är att du ringer ditt försäkringsbolag innan och hör dig för vad som gäller. Under projektet så är din dokumentation av stor vikt. Se till att fotografera alla moment och se till att ha bilder utifall att det – trots att du följt konstens alla regler och någon av nämna organisationers modeller för hur man jobbar i våtrum – skulle komma något problem i framtiden.
Bäst är naturligtvis om du direkt anlitar professionell hjälp, åtminstone då det gäller tätskikt och andra viktiga saker för att förhindra vatten- och fuktskador. Kakla, sätta in blandare och montera skåp samt dusch kan du fortfarande sköta själv. Att ta hjälp vid de kritiska områdena är ingen dum idé vid en badrumsrenovering. Naturligtvis med hjälp av rot-avdraget också.
Läs mer om badrumsrenovering här: http://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu/.
Andra inlägg
- Snickare i Stockholm – kompetenta hantverkare i din stad
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt