Många som renoverar badrummet installerar en handdukstork. Men ska man ha handukstork på VVC eller slutet system?
Det korta svaret är att dagens handdukstorkar ska vara installerade på ett slutet system. Detta förutsatt att det är vattenburen handduktstork som ska installeras.
Vad är VVC och Slutet system?
VVC är en förkortning för varmvattencirkulation. Det är vattnet som används vid matlagning, det vi duschar i och tappar upp ur kranar. Det cirkulerar hela tiden i ledningarna för att blixtsnabbt kunna tappas upp vid behov. Genom denna lösning hålls den totala användningen av vatten nere. Detta kallas för att systemet är öppet. Det går lätt att komma åt det vatten som finns i det, bara genom att öppna en kran.
Slutet system är därmed ett system som inte blandas ihop med VVC. Slutna systemet har specifika funktioner. Ett exempel är vattnet som används vid uppvärmning av vattenburna element. Ett annat är när fjärrvärme distribueras till en lägenhet. Detta är slutet vilket innebär att vattnet är svårare att nå.
VVC inte längre möjligt
Förr var det både lagligt och rekommenderat att koppla handdukstorken till VVC (varmvattencirkulationen). Detta eftersom man ansåg att det tog till vara på värmen på ett effektivt sätt. Idag är det inte tillåtet. Ska handdukstorken värmas av varmvatten är det enbart inkoppling på ett slutet system som gäller.
Risk för legionellasmitta
Orsaken till att handdukstorken inte får anslutas på det öppna systemet är risken för legionellasmitta. Legionella är främst farligt om man får det till lungorna vilket sker om man exempelvis är i ett rum med vattendimma där vattnet har legionella.
Det finns idag krav på att vatten i ett öppet system alltid måste vara över 60 grader samt i konstant rörelse. Detta för att minimera risken för att legionella ska uppstå. Är vattnet stillastående och ca 35 – 40 grader finns de perfekta förhållanden för att legionella ska trivas.
Om en handdukstork monteras in i ett öppet system kommer värmen till torken att anpassas utifrån hur mycket varmvatten som släpps in till handdukstorken. Det finns ventiler som minskar tillflödet när man inte vill ha den så varm. Men detta minimerar därmed även hela cirkulationen och ökade risken för legionella.
Kan ersätta element
När renovering sker i ett mindre badrum kan eventuellt elementet bytas ut mot en handdukstork. I detta fall ska det anslutas på elementvattensystemet som elementet tidigare var anslutet till. Men kom ihåg att se över uppvärmningsmöjligheten i badrummet. Väljs elementet bort är det viktigt att handdukstorken har sådan kapacitet att den kan värma upp badrummet. Här får man även komma ihåg att en handdukstork som är inkopplad på detta system inte kommer vara effektiv under sommaren. När elementen inte är igång kommer inte heller handdukstorken bli varm.
Andra inlägg
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt
- Vibrationsmätning för säkrare byggen