När ett gammalt trägolv börjar se slitet ut är det dags att börja tänka på golvslipning. Att slipa ett gammalt trägolv kan ge det sin vitalitet åter, och en professionellt utförd slipning får golvet att kännas som nytt. I Stockholm finns tusentals exempel på vackra trägolv som hållit i generationer och som antagligen kommer att tåla ytterligare några generationers trampande innan det slitits ner helt.
Ytbehandling
Men vad gör man när golvet är nyslipat och behöver skyddas? Jo, man ger det en ny ytbehandling som får det att hålla bättre och också är vackert att se på. För att en ytbehandling ska bli lyckad krävs att golvslipningen är hantverksmässigt gjord. Det bästa är att anlita en professionell golvslipare i Stockholm för jobbet.
Traditionellt har lack varit det vanligaste ytskiktet på Stockholms trägolv.Lack är hårt och ger en mycket slitstark yta, men det finns alternativ som också är bra och som många menar ger ett mjukare, vackrare och skönare golv. Vad man i slutändan väljer är förstås en smaksak, men kan också ha att göra med hur golvet används och i vilket rum golvet ligger. Häng med på en liten rundtur bland ytbehandlingar som passar till trägolv.
Lack
Att lacka golvet ger det en hård och slitstark yta som i princip inte kräver något underhåll. Därför har det länge varit den vanligaste ytbehandlingen av trägolv. Ju fler lager man stryker på, ju starkare blir det och desto längre tar det innan golvet återigen behöver slipas. Förr i tiden använde så kallat tvåkomponentslack, som gav golvet extremt bra hållbarhet. Tvåkomponentslack har dock förbjudits på grund av dess hälsovådliga innehåll och numera måste den som vill lacka sitt golv använda en vattenbaserad lack.
Det finns klar lack och matt lack, och många grader däremellan. En matt lack gör att ådringen i träet framträder mer, medan en hård lack ger mer lyster åt golvet och samtidigt ger ett bättre skydd. Man kan dock kombinera genom att först stryka flera lager klar lack och sedan använda matt lack till ytlagret.
Olja
Olja gör golvet mjukt att gå på och får träet att framhävas, som den matta lacken men ännu tydligare. Med olja som ytbehandling får man ett harmoniskt golv. Oljan tränger ner i träet och skyddar det inifrån, till skillnad från lacken som lägger sig ovanpå. Dock blir ju ytan inte lika motståndskraftig som hos ett lackat golv. Ett oljat golv kräver också mer underhåll. Det bör oljas om någon gång per år och smuts och fläckar måste tas bort direkt.
Hårdvaxolja
Hårdvaxolja kombinerar egenskaperna hos lack och olja. Det består som namnet antyder av en blandning av olja och vax. Det ger de mjuka egenskaperna hos oljan, som tränger ner i träet, samtidigt som vaxet lägger sig som ett lock ovanpå och precis som lacket skyddar golvets yta. Hårdvaxolja är numera den populäraste ytbehandlingen av trägolv i Stockholm, och det är vanligt att färdiga klickgolv man köper är förbehandlade med hårdvaxolja. Hårdvaxolja passar bra i alla rum, även i köket, eftersom det står emot både fett och vatten på ett utmärkt sätt.
Mer info: http://www.golvslipningstockholm.biz/.
Andra inlägg
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt
- Vibrationsmätning för säkrare byggen