För att förvissa dig om att din fastighet kommer att stå på en stabil grund, ska du börja med att låta genomföra en undersökning med hjälp av en geotekniker.
Att bygga hus utan att ta reda på vad som döljer sig under markytan är ingen bra idé. På en tomt kan det finnas lösa jordlager som kan vara bedrägliga. I tider med allt häftigare stormar och skyfall finns risk att en byggnad undermineras. För att undvika framtida problem kan marken behöva stabiliseras med exempelvis pålning.
Du är entreprenör inom fastighetsbranschen och har lyckats komma över en större tomt som du tänker exploatera. Du tänker bygga lokaler som ska hyras ut till mindre och medelstora industriföretag. Det är allmänt känt att marken en gång i tiden varit sjöbotten.
Geotekniker undersöker marken
Innan du köper marken tar du kontakt med ett konsultföretag som har geotekniker. I första hand vill du veta om marken är tillräckligt stabil för att bygga på. Om så inte är fallet vill du ha förslag på lämpliga åtgärder för att förbättra stabiliteten. Du vill också veta vad som gäller grundvattnet. Och kan marken innehålla giftiga ämnen från tidigare verksamhet på tomten, frågar du dig.
Den geotekniker du anlitar börjar med att gå igenom offentliga dokument över området. Det kan vara kartor, men också olika tillstånd för tidigare aktiviteter. Konsultfirman tar också jordprover för att se vad marken innehåller. En konsultfirma med geotekniker följer ditt projekt från start tills att fastigheterna finns på plats.
Här kan du läsa mer om geotekniker: geoteknikerna.se
Andra inlägg
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt
- Vibrationsmätning för säkrare byggen