Alla golv behöver underhållas med jämna mellanrum. När man behöver slipa om golvet beror på vilken golvtyp man har och hur mycket slitage som det utsätts för, men även hur man vårdar det.
Golvet är det som normalt slits mest i ett rum av naturliga skäl. Ett trägolv i ett kök, en hall eller i ett rum där det ofta vistas många människor utsätts för stora påfrestningar och kan behöva slipas om oftare än i andra rum. Men inte alltid. De golven också oftast är av ett hårdare träslag och har behandlats med en ytbehandling som bättre klarar de påfrestningar som golvet utsätts för.
Men som regel brukar golv av mjukare och porösare träslag behöva slipas oftare. Bestämmer man sig för att måla eller lacka ett golv av estetiska skäl bör man också först slipa det, för att den nya ytbehandlingen ska fästa ordentligt, och för att man ska få ett så hållbart resultat som möjligt.
Hur ofta man behöver slipa golvet beror på flera olika faktorer
Golv av hårdare material som exempelvis ek, lönn och bok behöver normalt inte slipas så ofta. Men har man en oljad ekparkett kan man behöva slipa oftare, eftersom den ytbehandlingen inte skyddar mot spill och golvet lätt får fläckar om man inte är snabb med att torka upp. Golv som är av al eller furu som tillhör de mer mjukare träslagen behöver också slipas oftare.
Men det är inte bara trägolv som kan fräschas upp och bli som nya igen med en golvslipning. Idag finns det nämligen många laminatgolv som är slipbara och även betonggolv. Också linoleum som är ett miljövänligt och naturligt material går att slipa om och sedan polera så att det blir blankt och fint igen.
Med rätt efterbehandling skyddar man golvet
Även slipningstekniken och de olika ytbehandlingarna har förändrats och moderniserats. Vid exempelvis golvslipning i Vällingby gör man en dammfri slipning med maskiner som omgående samlar upp slipdammet, och man slipper torka damm i flera månader efteråt.
Idag har det också blivit vanligt att genom ytbehandlingen förändra golvets utseende. Man kan måla, betsa, olja, vaxa, luta, vitsåpa och lacka golvet. Golvlack finns dessutom i olika grader av glans från högblanka till matt. Genom att måla eller betsa golvet kan man ändra golvets mörkhetsgrad eller kulör men även måla mönster som exempelvis rutor. Naturligtvis är det också viktigt att välja ytbehandling efter i vilket rum golvet ligger och hur det används.
Andra inlägg
- Snickare i Stockholm – kompetenta hantverkare i din stad
- Skapa en solid grund med dränering i Västerås
- Stadsbilden förändras med arkitekt i Stockholm
- Brandisoleringens roll inom förebyggande brandskydd
- Att genomföra en lyckad badrumsrenovering i Norrtälje
- Dränera hus i Örebro och skydda mot fukt
- Få badrummet i Örebro att blomstra med en badrumsrenovering
- Maskinuthyrning som rustar Göteborgs byggande
- IMD skapar medvetenhet genom individuell mätning och debitering
- Flyttfirmor i Solna kan konsten att flytta smidigt